در یک دهه اخیر جمهوری اسلامی ایران دردسرهای فراوانی برای نفتکشهای بینالمللی در آبهای خلیج فارس و در نزدیکی تنگه هرمز ایجاد کرده است.
تنگه هرمز در خلیج فارس، یکی از مهمترین شریانهای مرکزی تجارت جهانی خصوصا تجارت طلای سیاه، نفت، است.
به گزارش شبکه خبری «سیانبیسی» تنها در دو سال گذشته سپاه پاسداران جمهوری اسلامی بیش از ۱۵ کشتی تجاری و نفتکش را در آبهای خلیج فارس توقیف کرده و مورد آزار و حمله قرار داده است.
اما توقیف نفتکشها چه سودی برای تهران دارد؟ سی ان بی سی برای پاسخ دادن به این سوال با چند کارشناس و پژوهشگر گفتگو کرده است. اغلب آنها معتقدند که جمهوری اسلامی با تقویت حضور خود در خلیج فارس و توقیف نفتکشها میتواند ابزارهای گستردهتری برای مذاکره با غرب داشته باشد.
آرونا بایگال، پژوهشگر برنامه امنیت خاورمیانه و تامین امنیت ایالات متحده، میگوید که خروج دونالد ترامپ از توافق هستهای در سال ۲۰۱۸، تاثیر زیادی در افزایش تعداد عملیات قایقهای تندرو سپاه پاسداران و آزار و متوقف کردن نفتکشها در خلیج فارس داشته است.
بایگال میگوید که توقیف نفتکشها تصادفی یا نه پس از خروج ترامپ از برجام بیشتر شده و نشان میدهد که ایرانیها جسارت بیشتری برای جلوه قدرت خود در خلیج فارس پیدا کرده اند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
به گفته این پژوهشگر، جمهوری اسلامی با ابراز قدرت خود در تنگه هرمز، همزمان به جامعه جهانی نشان میدهد که تهدیدها علیه تهران میتواند تجارت بحرانزده جهانی را به چالش بکشد.
تنگه هرمز را مهمترین آبراهه استراتژیک نفتی جهان میدانند. اداره اطلاعات انرژی ایالات متحده میگوید در سالهای اخیر روزانه بهطور متوسط بیش از ۲۰ میلیون بشکه نفت و فرآوردههای نفتی، ۲۱ درصد از نفت تولیدی در جهان، از تنگه هرمز عبور کرده است. همزمان با افزایش آزار و توقیف نفتکشها در ماههای اخیر، ناوگان پنجم نیروی دریایی ایالات متحده که در سواحل بحرین مستقر است، گشتزنیها در خلیج فارس را افزایش داده است.
یکی از مهمترین آنها دو هفته پیش در هجدهم ماه مه بود که فرماندهان نیروی دریایی آمریکا، بریتانیا و فرانسه با ناو جنگی آمریکایی «یو اس اس پل همیلتون» از تنگه هرمز عبور کردند. ابراز قدرتی که با واکنش همزمان سپاه پاسداران جمهوری اسلامی مواجه شد. همزمان با عبور این ناو که مجهز به موشکهای ناوشکن است، سه قایق تندرو سپاه پاسدران در نزدیکی تنگه هرمز به این ناو نزدیک شدند.
جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، پس از این اتفاق به خبرنگاران گفت که ایالات متحده قصد دارد «یک سری اقدامات اساسی» برای تقویت موضع دفاعی خود در خلیج فارس انجام دهد. کربی در واکنش به توقیف نفتکشها با انتقاد از جمهوری اسلامی تاکید کرد که «عبور کشتیهای تجاری از تنگه هرمز اهمیت دو چندان برای اقتصاد جهان دارد.»
ناو یواساس همیلتون در حالی در هجدهم ماه مه از تنگه هرمز عبور میکرد که تنها ساعاتی قبل قایقهای تندرو سپاه پاسداران دو نفتکش را در نزدیکی تنگه هرمز توقیف کرده بودند. ویکتوریا کوتس، پژوهشگر ارشد بنیاد هریتیج در گفتگو با شبکه سی ان بی سی تاکید میکند که جمهوری اسلامی ایران در سالهای اخیر پس از حملات متعدد به کشتیهای تجاری و نفتکشها جسارت زیادی پیدا کرده که نگرانکننده است.
او به سیانبیسی گفت: «شما زمانی که که حضور خود در خلیج فارس را تقویت میکنید، همزمان به اهداف نزدیکتر میشوید. ایرانیها اکنون در خلیج فارس جسورتر از همیشه هستند و باید نگران بود مبادا در مقیاسهای بزرگتری به نفتکشها حمله کنند.»